[hana-code-insert name='header footer' /]

Luck or The Right Technique?

pernahkah anda berasa cukup dengan segala teknik pemasaran yang anda ada? adakah itu teknik yang masih relevan atau teknik itu hanyalah luck atau nasib yang menyebelahi anda ketika anda lakukan?

beberapa minggu yang lepas, saya telah berjumpa berbagai ragam pemilik produk dan servis. Bisnes hebat dan cemerlang namun ketika 2018 ini , mereka punyai sedikit masalah iaitu customer mereka semakin berkurangan.

KESILAPAN UTAMA USAHAWAN SEKARANG

kesilapan usahawan sekarang ialah mereka masih gunakan teknik yang kurang relevan, dan teknik yang sama digunakan oleh beratus ribu usahawan yang lain. Teknik itu sudah TEPU

bila saya tanya semula kepada mereka , apakah yang menghalang mereka dari dapat customer dan apakah teknik yang mereka gunakan. Jawapan mereka hampir semua sama iaitu

  1. MASIH MENGGUNAKAN FACEBOOK

Image result for facebook

tahukah anda, jika anda berada pada tahun 2008-2011 ketika facebook masih baharu, dan reach masih tinggi, teknik ini sesuai untuk digunakan oleh semua orang. Ramai orang masih boleh lihat produk anda, servis anda

dari 1000 friends anda, hampir 90% reach ketika itu boleh sampai kepada kawan-kawan anda. Tapi kini tahun 2018, reach telah pun jatuh sehingga 35%, dalam kata lain, hanya beberapa kawan anda sahaja yang boleh lihat setiap post anda di facebook, sounds cringy rite?

2. TIDAK PUNYAI LAMAN WEB

Image result for your website

ramai antara usahawan sekarang ambil langkah menjenamakan dan memasarkan produk mereka di internet. Sekali lagi , 85% usahawan di Malaysia akan masuk ke kategori di atas semula, mereka masih menggunakan facebook sebagai option pemasaran.

Sebagai Usahawan internet, jika anda masih tiada laman web, ianya adalah satu kerugian besar untuk perniagaan anda. Laman web berfungsi lengkap seperti :

  1. mencerita kan produk anda
  2. menceritakan tentang siapa ada
  3. memudahkan anda untuk dihubungi
  4. menjualkan produk anda 24 jam tanpa anda perlu buat apa-apa

jika tiada laman web, anda akan kesukaran seperti :

  1. selalu reply whatsapp dan facebook komen yang minta PM PM PM
  2. tidak punyai masa yang cukup untuk diri sendiri dan keluarga
  3. selalu akan menghadap phone kerana melayan PM
  4. penerangan harga, produk , servis anda terpaksa anda ulangi
  5. rutin ini akan memenatkan anda dalam jangka masa yang panjang

anda sudah tahu sekarang kan? adakah teknik yang anda guna hari ini LUCK atau TEKNIK sebenar? Moga perkongsian membantu. Saya doakan bisnes anda maju segera!

[hana-code-insert name='header footer' /]
×

Hi!

Oppa tengah online ni! Klik gambar Oppa di bawah untuk start chat.

× Ada Apa-Apa Boleh Saya Bantu?