Cara Untuk Mudahkan Kerja Anda Setiap Hari

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

[hana-code-insert name=’header footer’ /]

tiap-tiap hari bangun, tapi pernah tak tanya? macam mana cara untuk mudahkan kerja hari ni? macam mana nak lalui hari ini tanpa tekanan ( atau kurang tekanan ) dan mudah?

saya nak kongsikan beberapa tips bersama anda. Once a great man said

rezeki itu datang berpagi-pagi

1.Mulakan pagi anda pada awal pagi

pukul berapa biasa anda bangun? 5 pagi ? 6pagi? 7pagi? jika anda berada pada zon 5-6 pagi, syabas!  Jika anda berada pada zon 7-9 pagi, cuba untuk awalkan jadual bangun anda. Kenal kan anda dengan Dwayne Johnson aka THE ROCK? The Rock adalah salah satu pelakon yang PALING TINGGI BAYARAN di Hollywood. Salah satu quote yang saya suka dari THE ROCK ialah

i wake up 4 o clock early in the morning because i knew my competitors are not willing to

 

common sense rite? Ilmuan, jutawan , pemimpin-pemimpin hebat mulakan hari mereka di awal pagi. Rezeki berpagi-pagi. Ini salah satu cara untuk mudahkan kerja anda setiap hari.

2. Minta Untuk Dipermudahkan

sebagai muslim, saya selalu amalkan ini pada waktu pagi iaitu selepas lakukan solat subuh, beristighfar ( mohon diampunkan segala kesilapan ) dan berdoa untuk mohon dipermudahkan kerja pada hari tersebut.

Secara spiritual, pada waktu pagi subuh, badan kita segar, dan minda kita juga turut segar. Dan berdoa dan minta pada  Allah swt secara tidak langsung menggerakkan setiap sel-sel kita untuk menuju matlamat kerja pada hari tersebut.

WISH IT! PRAY FOR IT! WORK HARD FOR IT!

 

3. Lakukan To-Do List

pada malam sebelumnya, lakukan to-do list supaya anda terpandu itu lakukan perkara yang anda mahukan pada hari esok. Minda separuh sedar anda ketika tidur akan alert dengan tugasan-tugasan yang anda mahu lakukan

JIka list anda banyak, sehingga lebih 10 perkara, buatkan simbolik atau letakkan abjad seperti A ( paling penting ), B ( biasa ) , C ( kurang penting )

seperti contoh

A = kerja, meeting

B = makan, minum

C = menonton tv , netflix , youtube etc

carefully plan your day ahead dan do it everyday. Ini akan menjimatkan masa anda setiap hari dan mengoptimumkan penggunaan masa anda

Mudah kan 3 simple step ni? Sekarang anda pun boleh cuba amalkan. Dan jika anda rasa ini bermanfaat, share kan pada kawan-kawan, suami /isteri dan keluarga. Moga tips ini dapat mudahkan kerja anda setiap hari

[hana-code-insert name=’header footer’ /]

Adam Jamaludin

Adam Jamaludin

Adam Jamaludin adalah Professional Website Developer. Kepakaran beliau adalah menghasilkan Laman Web Professional untuk usahawan yang ingin berkembang jaya di dunia Internet. Beliau telah menghasilkan lebih dari 200 buah laman web dalam masa yang singkat. Adam Jamaludin juga bergiat aktif dalam penulisan artikel dan SEO. Beliau telah menghasilkan buku SEO Mastery 2020 untuk membantu usahawan di luar sana.

Tinggalkan komen anda...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mengenai Saya

Kenali saya Adam Jamaludin, Professional Website Developer dan Penulis Artikel & SEO. Kepakaran saya adalah membantu usahawan membina laman web professional.

Ikuti Saya Di Media Sosial

Post Trending Minggu Ini

Like , Follow , Share Fb Page

Tutorial Terkini di Youtube