ASAS BINA WEBSITE
jika membina rumah memerlukan asas, begitu juga dalam membina laman web. Asas Bina Website ini mudah diaplikasi dengan beberapa konsep mudah.

Metafora Website dan Rumah

” Jika…..hosting ialah tanah ,domain/website ialah rumah “
ASAS BINA WEBSITE

1. 2 Asas Bina Website Yang Anda Perlu Ada 

asas sebuah rumah mestilah punyai
– elektrik
– air
 
begitu juga dengan asas website
– plug in
– themes
 
Agak janggal jika anda membina rumah tetapi tiada elektrik dan air. Adakah rumah itu boleh diduduki? Begitu juga dengan website. Plug in dan themes itu juga penting!
Next!

2. Tambah perabot di website

jika rumah anda telah siap dengan asas, kini masa untuk anda hias rumah anda. Anda akan hiaskan dengan perabot yang sesuai ikut pelan rumah anda seperti
1. Ruang Tamu
– letakkan sofa
– televisyen
– meja
– rak
2. Bilik Air
– tab
– gayung
– shower
3. bilik tidur
– katil tidur
– tilam ikut saiz yang bersesuaian
dan ruang-ruang lain.
begitu juga bila anda dalam asas bina website .
anda perlukan perabot atau lebih mesra dikenali CONTENT mengikut bahagian-bahagian  yang bersesuaian
1. Header
2. Footer
3. Widget
4. 404 Pages
5. Call To Action
dan sebagainya.
Pastikan setiap content di setiap bahagian bersesuaian. Cara-cara letak konten ini ialah COPYWRITING atau brand story anda.

3. Rumah Dah Siap, Sekarang “sewa/jual” semula 

simple konsep kan? jika anda ada ratus ribu , anda dah boleh sewakan rumah yang dah siap anda hias itu dengan harga ratusan ke ribuan ringgit sebulan atau jual mengikut harga pasaran.

tapi dengan website, modal tidak perlu sampai 4 angka pun tapi jika dah SIAP sepenuhnya, anda boleh mula menjual produk/servis anda sehingga cecah ribuan, puluhan ribu atau ratusan ribu sebulan.

wow kan? itu lah Magiknya dunia internet.

Bila dah siap. Carikan “pasaran” yang sesuai untuk produk dan servis anda di medium yang sepatutnya. Elakkan guna pemasaran tunggal atau singular marketing. Boleh klik sini untuk tahu maklumat lanjut tentang pasaran yang boleh anda explore luaskan pemasaran anda

adakah tips yang saya berikan ini mudah untuk diaplikasi dan guna? jika anda punya sebarang soalan mengenai topik ini, boleh tanya di ruangan komen, saya akan bantu anda dalam asas bina website . Gud luck!

Website Promosi Merdeka

Adam Jamaludin

Beliau adalah Profesional Website Designer. Membantu Usahawan dalam dan luar negara untuk membina perniagaan dan jenama melalui laman web. Tiada website yang tidak dibina melainkan datang bersama hasil iaitu membantu meningkatkan kredibiliti dan jualan kepada Usahawan.

Adam digelar Master Mind dalam Mereka Laman Web

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart