Cara Untuk Rankingkan Website di Google

Cara Untuk Rankingkan Website di Google
anda telah bina laman web pertama anda dan kini adalah waktu emas anda untuk kuasai industri anda di google iaitu dengan naikkan ranking anda di google search
Cara Untuk Rankingkan Website di Google
ramai usahawan di luar sana terlepas pandang cara untuk naikkan ranking mereka di internet iaitu Search Engine Optimization. Di topik ini saya, Adam Jamaludin  akan berkongsi dengan anda tips dan trick untuk naikkan laman web anda di Internet.
tips nak ranking website anda dalam google
 
ikut langkah ini tanpa gagal kerana setiap langkah ini adalah asas kepada ranking di internet
 

1. Karang post anda seminimum 300 patah perkataan dengan penuh dedidasi. 

300 patah perkataan


Mengikut algorithm Google, jumlah perkataan minima untuk menunjukkan website anda berkualiti adalah apabila anda punyai konten 300 patah perkataan. Mudahkan? Ianya seperti menulis karangan pendek atau certot ( cerita pendek ) mengenai Industri Anda. Tulis mengenai industri ada, ini adalah beberapa suggestion yang boleh berikan

1. 7 Tips Untuk….
2. Awas! Jangan Lakukan Perkara….
3. 3 Teknik Untuk…
4. 101 Cara Untuk…
5. Gunakan 7 Langkah ini Untuk…
mudahkan untuk mulakan topik? Dengan menulis topik yang berkaitan dengan industri anda, anda akan lebih fokus dan mudah untuk mengarang. Bila anda punyai tajuk yang anda ingin tulis, mulakan terus!

2. Letakkan Gambar bersama Alt Attributes

Cara Untuk Rankingkan Website di Google

Jangan lupa letak gambar dan edit alt attributes. Nak lagi cantik, setiap gambar tu letakkan keyword yang anda fokus.
 
Seperti contoh, letak gambar Mouse, tapi nak ranking mouse murah
 
so namakan gambar tu ” mouse murah.jpeg / mouse murah.png “
 
lepas upload ke website, fil in alt attribute “mouse murah”.
 

3. 3 Peratus @ 3% RULES

percentage yang paling cun dalam ranking adalah 3%. Kalau patah perkataan anda adalah 300 patah, keyword anda hendaklah sekurang-kurangnya 9 kali pengulangan. Seperti contoh anda ingin ranking di google menggunakan keyword ” laptop murah di Malaysia ”
langkah pertama anda perlu lakukan adalah bina post mengenai keyword pilihan anda ” laptop murah di Malaysia “. Jumlah patah perkataan yang anda perlu letakkan hendaklah semina 300 patah perkataan dengan 3% pengulangan keyword tadi.
Awas! Jangan lebih dari 3% !
kenapa tidak boleh lebih 3% ? Update dari Google algorithm , jika keyword anda lebih dari 3%, anda akan dikira spam keyword secara berlebihan. Dan ini bahaya untuk reputasi laman web anda. Laman web anda boleh dihukum , di penalized sehingga jatuh ranking.

4. Pilih Plug In Yang Boleh Bantu Anda Ranking

Jika anda masih belum ada plug in install di laman web anda, saya akan recommend plug Yoast SEO untuk digunakan di website anda. Plug ini mesra pengguna dan punyai free version dan paid version. Gunakan sahaja free version sudah cukup untuk bantu anda ranking di Internet.

Bagaimana Yoast SEO berfungsi?

  1. Yoast SEO ini akan bantu anda untuk pilih dan pulih Title, Meta Description , Slug dan keyword pilihan anda
  2. Anda boleh adjust semula H1, H2 Title selari dengan pilihan keyword
  3. Jumlah keyword anda juga akan diukur menggunakan plug in ini
  4. Plug ini akan beritahu adakah keyword itu pernah digunakan atau tidak
  5. Yoast SEO juga akan menilai sama ada keyword pilihan anda berada dalam GOOD atau BAD condition dan akan berikan solusi pada anda untuk pulihkan pilihan keyword anda

5. Letakkan Featured Image

Ramai yang terlepas pandang mengenai Feautured Image. Jika anda melakukan perkongsian di Media Sosial, featured image akan bantu pembaca tangkap isi konten website anda. Jika anda tidak letakkan gambar untuk featured image , kebarangkalian untuk pengunjung ke laman web anda semakin rendah. Saya telah lakukan experiment akan featured image ini.

 

Featured image yang mempunyai tajuk lebih suka diklik oleh pembaca berbanding featured image yang kosong. Oleh itu lakukan edit sedikit Dan jika anda tidak berapa mahir edit, saya sarankan anda gunakan Canva. Canva ini boleh digunakan di laman web dan anda juga boleh download apps ini di Playstore atau Appstore.

 

 

mudahkan rasa untuk ranking di Google / Yahoo/ Bing sekarang? Lakukan tips ini dan berikan masa 3 ke 7 hari dan search semula keyword anda di google. Anda pasti akan dapat result!

 
Adam Jamaludin

Adam Jamaludin

Adam Jamaludin adalah Professional Website Developer. Kepakaran beliau adalah menghasilkan Laman Web Professional untuk usahawan yang ingin berkembang jaya di dunia Internet. Beliau telah menghasilkan lebih dari 200 buah laman web dalam masa yang singkat. Adam Jamaludin juga bergiat aktif dalam penulisan artikel dan SEO. Beliau telah menghasilkan buku SEO Mastery 2020 untuk membantu usahawan di luar sana.

Tinggalkan komen anda...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mengenai Saya

Kenali saya Adam Jamaludin, Professional Website Developer dan Penulis Artikel & SEO. Kepakaran saya adalah membantu usahawan membina laman web professional.

Ikuti Saya Di Media Sosial

Post Trending Minggu Ini

Like , Follow , Share Fb Page

Tutorial Terkini di Youtube

×

Hi!

Oppa tengah online ni! Klik gambar Oppa di bawah untuk start chat.

× Ada Apa-Apa Boleh Saya Bantu?