7 Fakta Menarik Mengenai Khabib Nurmagomedov, Wira Muslim MMA

wira-muslim-mma-khabib

Wira Muslim MMA – Khabib Nurmagomedov

Wira Muslim MMA – Khabib Nurmagomedov walaupun telah menjadi Juara dan telah menempah nama di industri UFC ( Ultimate Fighting Championship ) MMA ( Mixed Martial Arts ), Khabib tidak begitu dikenali oleh ramai orang di seluruh dunia berbanding dengan Conor McGregor. Walau bagaimanapun, sejak kejuaraan “McGregor vs Khabib” diumumkan bulan lepas, orang ramai telah mula mencari lebih banyak info mengenai Khabib Nurmagomedov untuk melihat siapakah WIRA MUSLIM MMA ini sebenarnya.

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengenalkan pada anda semua fakta menarik,

wira-muslim-mma-khabib

siapakah Khabib Nurmagomedov, Wira Muslim MMA yang telah menumpaskan McGregor.

Wira Muslim MMA ini punyai zaman Kanak-kanak yang mencabar!

 

Khabib Nurmagomedov dilahirkan dan dibesarkan di persekitaran yang sangat sukar dan tidak selesa dari segi geografi dan politik. Beliau dilahirkan di persekitaran gunung-gunung Dagestan yang amat sejuk, sebuah tempat berhampiran Rusia, yang telah menjadi mangsa keganasan dan kemiskinan.

Wira Muslim MMA - Dagestan

Ayah Khabib Nurmagomedov sendiri adalah juara Sambo, ahli gusti Martial dan ahli MMA ( freestyle ). Dia mempunyai gim dan kemudahan latihan sendiri di mana dia melatih Khabib sendiri untuk menjadi pejuang MMA!

lihat video ini, video ketika Khabib masih kecil dan bertarung dengan BERUANG!

 

Ini Bukan Kejuaraan Sulung Wira Muslim MMA ini! Beliau juga menjuarai banyak acara!

Khabib bukan sahaja berjaya menjuarai  di Oktagon UFC tetapi juga telah menjuarai beberapa Kejohanan seperti:

 

Telah menjadi pingat emas dua kali pada kejohanan sambo dunia.

Dua kali pingat emas dalam kejohanan Sambo peringkat Kebangsaan di Rusia.

Memenangi dua Pertandingan Pertarungan No-Gi di Amerika Utara

Pemenang Kejuaraan Eropah Army hand-to-hand European Championship

Juara “European Pankration “

Khabib mempunyai sejarah yang berjaya di setiap sukan yang beliau telah ambil bahagian dan itulah yang menjadikannya seorang wira Muslim MMA sejati.

 

Pada Kejohanan UFC 219, Khabib Menjadi Ayah saat dia sedang bertarung di Gelanggang!

anak Khabib

Malam Kejohanan UFC 219 bukan sekadar waktu yang bakal menentukan kerjaya UFCnya tetapi juga kehidupan peribadinya bersama isteri dan bakal cahaya matanya. Di Kejohanan UFC 219, dia berjaya mendapat durian runtuh dalam kariernya dengan mengalahkan Barboza dan pada malam yang sama, Khabib telah menjadi ayah hanya beberapa jam sebelum perlawanannya.

 

 

Khabib Belum Pernah Kalah lagi , 27-0!

Ya, sungguh hebat bukan?!  Memang benar bahawa Khabib Nurmagomedov tidak hanya memenangi setiap bit perjuangan , wira muslin MMA ini juga tidak pernah kalah setiap pusingan. Itulah yang membezakan dia membentuk pejuang lain dan inilah sebab mengapa coretan kemenangannya 27-0 sangat istimewa.

Khabib vs Barbosa

khabib 27-0 khabib vs barbosa

Khabib VS RDA

khabib vs RDA

Khabib vs Mcgregor

khabib vs Mcgregor

Ini adalah fakta yang menarik bahawa Conor McGregor perlu dipertimbangkan kerana Khabib adalah seorang pejuang yang ditentukan yang tidak membiarkan apa-apa menghalangnya. Dan pada perlawanan kali ini, Mc Gregor telah memandang rendah pada Khabib yang membawa kepada kecundang! Anda hebat Khabib!

Khabib adalah Atlet yang sangat popular di Rusia!

Jika anda masih ingat masa Khabib memuji tanah airnya kepada Ireland (McGregor) dalam perlawanan selepas perlawanan UFC 205 selepas mengatakan “Ireland 6 juta, Rusia 1250 juta”

Nah, Khabib tidak menyatakan fakta untuk menyekolahkan Mc Gregor, tetapi dia menceritakan bilangan orang ( Russia ) yang menyokong wira Muslim MMA ini berada di belakangnya.

follower di twitter awal tahun ini

follower di twitter 4 hari lepas

Khabib adalah wira negara dalam sukan MMA UFC  ini. Ke mana sahaja Khabib pergi, yakin lah bahawa rakyat Russia akan ada untuk menyokongnya. Satu lagi nama hebat yang muncul dalam minda kita apabila kita memikirkan seorang atlet Rusia yang terkenal di dunia adalah Maria Sharapova, yang merupakan bintang tenis dan juara di banyak peringkat. Bilangan peminat Khabib Nurmagomedov telah meninggalkan jauh di belakang walaupun popularitinya di media sosial. Kita boleh mengatakan bahawa pada masa ini, Khabib Nurmagomedov adalah atlet paling popular di Rusia!

 

Khabib telah Bertemu 2 Gergasi MMA,  Barbosa dan RDA( Rafael dos Anjos)!

Satu perkara yang perlu diperhatikan semasa menganalisis kerjaya Khabib Nurmagomedov di UFC adalah bahawa dia hanya bersaing melawan dua nama besar dalam keseluruhan kerjayanya.

 

Khabib vs Barbosa

khabib 27-0 khabib vs barbosa

Khabib VS RDA

khabib vs RDA

 

 

Edson Barboza di UFC 219 dan Rafael dos Anjos (RDA ) adalah antar dua nama yang terkenal dalam senarai pesaing Khabib yang boleh dipanggil lawan yang sukar. Walau bagaimanapun, Conor McGregor akan menjadi lawan yang jauh lebih tinggi daripada pejuang-pejuang itu. Conor McGregor adalah seorang tiran yang mempunyai gaya pertempuran unik sendiri. Ini pasti akan menjadi lawan paling sukar bagi Khabib Nurmagomedov dari keseluruhan kariernya.

Dan sekali lagi Khabib telah menunjukkan taringnya dengan menumpaskan Mc Gregor sekaligus membuatkan Khabib masih tidak terkalah oleh mana-mana atlet MMA.

Khabib Rehat Selama 2 Tahun dan Hampir Bersara dari UFC!

Khabib amat menyukai dunia sukan ini dan ini dapat dilihat melalui keazamannya di dalam dan di luar gelanggang. Walau bagaimanapun, satu perkara yang ramai yang tidak menyedari adalah bahawa Khabib telah “rehat” dari UFC selama dua tahun; April 2014 hingga April 2016. Rehat dua tahun yang diambilnya adalah kerana kecederaan yang hampir mengancam kerjaya UFC ketika Khabib sedang jalani latihan.

 

Menurut sumber, pada satu ketika, Wira Muslim MMA ini hampir berputus asa dan memutuskan untuk bersara dari UFC tetapi bapanya adalah sebab dia kembali ke oktagon itu.

 

Syabas Khabib, kecekalan anda membuatkan seluruh Muslim satu dunia berbangga dan bersorak atas kejayaan anda.

Adam Jamaludin

Adam Jamaludin

Adam Jamaludin adalah Professional Website Developer. Kepakaran beliau adalah menghasilkan Laman Web Professional untuk usahawan yang ingin berkembang jaya di dunia Internet. Beliau telah menghasilkan lebih dari 200 buah laman web dalam masa yang singkat. Adam Jamaludin juga bergiat aktif dalam penulisan artikel dan SEO. Beliau telah menghasilkan buku SEO Mastery 2020 untuk membantu usahawan di luar sana.

Tinggalkan komen anda...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mengenai Saya

Kenali saya Adam Jamaludin, Professional Website Developer dan Penulis Artikel & SEO. Kepakaran saya adalah membantu usahawan membina laman web professional.

Ikuti Saya Di Media Sosial

Post Trending Minggu Ini

Like , Follow , Share Fb Page

Tutorial Terkini di Youtube

×

Hi!

Oppa tengah online ni! Klik gambar Oppa di bawah untuk start chat.

× Ada Apa-Apa Boleh Saya Bantu?