Brand Story Penting Dalam Website Anda

branndstory penting

Kenapa Brand Story Penting Dalam Website Anda

kenapa Brand Story penting digunakan untuk jalinkan hubungan Manusia dengan Pengguna

 

Mengapa Brand story Penting ?

Hubungan manusia-ke-manusia harus berada di tengah-tengah pemasaran. Bercerita berkaitan dengan jenama anda adalah penting untuk mengukuhkan ikatan ini. Dengan bercerita , anda boleh berikan jenama anda mesej yang kuat dan sesuatu yang boleh dikaitkan oleh pengguna.

Jenama yang paling berjaya seperti Apple, Amazon, Facebook, dan Google adalah STORY TELLER yang menghubungkan pengguna mereka melalui kisah-kisah manusia yang sebenar.

Dalam topik ini, saya ingin berkongskan STORYTELLING itu adalah kemestian untuk mengembangkan jenama anda dan membina asas penyokong jenama setia.

 

Ini Ada Cara Berkesan Untuk Jenama Anda Di Ingati

brand story penting

Dalam landskap pemasaran yang sentiasa berubah, jika jenama anda mahu berjaya, anda  tidak boleh lagi berfikir  “semua tentang anda”; pengguna mahu fokus kepada mereka.

Oleh itu, menurut artikel Adweek Jon Hamm “Why Agencies and Brands Need to Embrace True Storytelling”  jenama perlu beralih daripada memikirkan kandungan berjenama dan membina kisah anda yang sebenar. Cerita membenarkan penonton untuk mengembangkan imaginasi dan perincian mereka sendiri, dengan memahami cerita yang disampaikan

Menurut Daniel Newman, ““In the Age of Experience: The Best Brands Tell Better Stories and Make You a Part of Them,”  pengguna tidak mahu “dijual di” –seperti meletakkan iklan di wajah mereka.

Kita berada di era di mana KISAH atau Cerita terbaik adalah:

  1. Menghiburkan hati dan jiwa (bukan statistik perniagaan).
  2. Melibatkan pengguna, memahami keperluan mereka, dan menjadikan mereka ciri utama cerita.
  3. Membuat pengguna merasa sesuatu tentang jenama anda tetapi lebih penting lagi, merasakan sesuatu tentang diri mereka sendiri.

 

Ikuti Brand story  Apple Dalam Bina Jenama Mereka Melalui Story Telling

Brand Story  penting yang hebat  seperti Apple, yang telah dikenalpasti sebagai jenama bercerita teratas di UK empat tahun berturut-turut, menurut agensi kreatif Aesop dalam kajian mereka pada tahun 2016,  bahawa kisah yang paling berkesan apabila digambarkan dalam minda penonton, menjadikan setiap Kisah unik dan lebih peribadi untuk individu.

Apple’s brand story—technology can be beautiful and human as well as functional

jelas menceritakan bagaimana seseorang akan berjaya dan kelihatan hebat apabila menggunakan produk Apple. Tempat TV Apple untuk iPhone 6S meletakkan pelanggannya di tengah-tengah cerita: bintik-bintik tidak berlarutan pada tembakan close-up iPhone dan bagaimana ramping dan cantik itu.

Mereka menunjukkan pada pengguna Iphone menggunakan iPhone untuk melakukan perkara-perkara sukar yang menjadikan kehidupan seharian mereka lebih produktif, menghiburkan, dan berhubung sesama rakan taulan.

Emotion connection adalah apa yang membuatkan pengguna Apple menjadi setia. Ia menjelaskan mengapa orang tidur di jalanan, menunggu launching iPhone terbaru i-bukan kerana kamera telah diperbaiki dari 8 hingga 12 megapiksel.

 

Adakah Anda Punyai Brandstory untuk perniagaan Anda?

Sebagai Usahawan, anda perlu ceritakan diri anda tentang mengapa anda berniaga, bagaimana anda bemula dengan alami kepayahan berkali-kali sehingga anda berjaya, lalu kisah ini akan berikan semangat kepada diri anda, dan kenapa anda lakukan. Ini adalah cerita yang ingin didengari orang. Konten yang diceritakan juga kelak hendaklah berkaitan dengan target pembaca anda.

Apabila membentuk brand story penting anda, anda perlu memahami kisah penuh cerita anda dan bahagian-bahagian cerita yang anda perlu buat, yang akan dicipta berkait dengan penonton, dan yang akan bawa penonton untuk menyelesaikan masalah mereka sendiri. Tugas kita sebagai pencerita adalah bercerita untuk membangkitkan emosi penonton, dan menghubungkannya dengan naluri dan perasaan.

 

 

Adam Jamaludin

Adam Jamaludin

Adam Jamaludin adalah Professional Website Developer. Kepakaran beliau adalah menghasilkan Laman Web Professional untuk usahawan yang ingin berkembang jaya di dunia Internet. Beliau telah menghasilkan lebih dari 200 buah laman web dalam masa yang singkat. Adam Jamaludin juga bergiat aktif dalam penulisan artikel dan SEO. Beliau telah menghasilkan buku SEO Mastery 2020 untuk membantu usahawan di luar sana.

Tinggalkan komen anda...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mengenai Saya

Kenali saya Adam Jamaludin, Professional Website Developer dan Penulis Artikel & SEO. Kepakaran saya adalah membantu usahawan membina laman web professional.

Ikuti Saya Di Media Sosial

Post Trending Minggu Ini

Like , Follow , Share Fb Page

Tutorial Terkini di Youtube

×

Hi!

Oppa tengah online ni! Klik gambar Oppa di bawah untuk start chat.

× Ada Apa-Apa Boleh Saya Bantu?